Rugcrawl   

Bewegingsbeschrijving:   

De essentie van de enkelvoudige rugslag is om met zo weinig mogelijk energie, een zo groot mogelijke afstand af te leggen.

Techniek beschrijving:   

Zie hiervoor het bestand Rugcrawl – Techniek beschrijving

Beoordeling:   

Om de techniek goed te kunnen beoordelen hebben we de beweging in delen geknipt   

  1. Ligging:  
    Uitgangshouding: zo goed als horizontaal gestrekte rugligging, het hoofd nagenoeg in het verlengde van het lichaam, het achterhoofd tot de oren in het water zodat geen water over het gezicht komt.
  2. Arm stuwing
    De armen worden beurtelings over en door het water gehaald. De doorhaal kan zowel met gestrekte als met gebogen arm gebeuren. De techniekbeschrijving beperkt zich hier tot de eenvoudige gestrekte armdoorhaal.
  3. Beenstuwing
    De beenslag is een soepel op en neer bewegen van beide benen, vlak langs elkaar, waarbij de inzet van de beweging in de heup begint. De grootste afstand tussen de voeten bij op- en neerslag is ongeveer 30 tot 60 cm.
  4. Combinatie
    Het tempo van armen en benen is in het algemeen 2 of 6, dat wil zeggen dat tijdens de beide armslagen de benen elkaar 6 keer kruisen.
  5. Ademhaling   
    De ademhaling geeft bij rugcrawl weinig moeilijkheden omdat de mond voortdurend boven water is. Wel is een regelmatige ademhaling door de mond belangrijk. Het beste is tijdens één armcyclus in en uit te ademen door bijvoorbeeld bij de overhaal van de linkerarm in te ademen en bij de doorhaal van dezelfde linkerarm uit te ademen.   
     
     

Beoordelingsschema:   

Naam:    Punten voor dit onderdeel    Aantal punten verdient   
Ligging    2p       
Armslag 2p       
Beenslag 2p       
Combinatie 2p       
Ademhaling 2p  
  10p …..p

 Het aantal punten wat voor deze slag word gehaald is ook het Cijfer